Vállalati pénzügyek

Csapatunkat profi banki szakemberek alkotják, így teljes körű, megbízható tudással rendelkezünk a pénzintézetek belső működéséről, a vállalatok hitelintézeti finanszírozásának lehetőségeiről. A legtöbb hazai kereskedelmi bankkal jól működő kapcsolatrendszert alakítottunk ki, melynek segítségével garantáltan megtaláljuk az ügyfeleink igényeinek leginkább megfelelő banki partnert. Jól ismerjük a pénzintézetek elvárásait, hiteldöntési szempontrendszerét, így képesek vagyunk a bankok minden igényét kielégítő, profi hitelkérelmet összeállítani. Ezzel egyrészt jó első benyomás alakul ki a potenciális finanszírozó partnerekben a vállalatról, mely pozitívan befolyásolhatja a hitelbírálat kimenetelét, másrészt szűkül az elbírálás során felmerülő utólagos banki kérdések és hiánypótlási felhívások köre, így gyorsabban és zökkenőmentesebben zajlik le a folyamat.Tudjuk jól, mit preferálnak a bankok, mi az általuk vállalható finanszírozási maximum, így nem irreális álmokat kergetünk, hanem működőképes, elérhető struktúrákat javaslunk ügyfeleinknek.

Tevékenységünk kiterjed a vállalat külső finanszírozásának teljes körű menedzselésére a folyamat elejétől a végéig, azaz a hiteligény közös meghatározásától a hitelengedélyezési folyamat lebonyolításán keresztül a hitel futamideje alatti monitoring feladatok ellátásáig. Az alábbi, egymásra épülő szolgáltatásainkat optimális esetben csomagban nyújtjuk ügyfeleinknek, de igény szerint egyenként is igénybe vehetőek:

  • optimális finanszírozási struktúra meghatározása: a finanszírozási struktúra közös kialakítása során első lépésben megismertetjük ügyfeleinket többek között az általános banki elvárásokkal, a bank által a hitelbírálat során alkalmazott szempontrendszerrel, azokkal a mutatószámokkal, melyek meghatározzák egy vállalat maximális külső finanszírozásának mértékét, összetételét. Ezután az adott vállalat meglévő kereteit, adottságait és igényeit figyelembe véve javaslatot teszünk az optimális finanszírozási struktúrára, mind hitelösszeg, mind hiteltípus vonatkozásában.
  • forrásbevonás megszervezése: a finanszírozási igény meghatározását követően banki tendert írunk ki, melyre olyan hitelintézeteket hívunk meg, amelyektől tapasztalataink alapján az adott iparágat, cégméretet és a tervezett finanszírozási struktúrát figyelembe véve az ügyfelünk számára legkedvezőbb ajánlat várható. Találkozót szervezünk ügyfelünk és az adott bank között középvezetői szinten, melyen az ajánlatadás előtt felmerülő kérdéseket tisztázzuk. A beérkezett indikatív ajánlatokat értékeljük, bemutatjuk a cégvezetés előtt, kiemelve az előnyöket és esetleges hátrányokat, és javaslatot teszünk arra, hogy mely bankkal érdemes a hitelengedélyezési folyamatot elindítani.
  • hitelkérelem teljeskörű elkészítése: professzionális, a banki hitelelőterjesztés struktúráját, logikáját követő hitelkérelmet állítunk össze, mely magában foglalja többek között a vállalat tevékenységének, vevő-szállító kapcsolatainak, rendelés állományának, pénzügyi teljesítményének, jövőbeli lehetőségeinek bemutatását, az üzleti és a cash-flow tervet is. A hitelkérelemben a bankok által jellemzően vizsgált minden lényeges témára kitérünk, ezzel minimalizáljuk a hiteldöntésig esetlegesen felmerülő banki kérdések körét, és gyorsítjuk a jóváhagyási folyamatot.
  • teljes körül finanszírozás menedzsment: a hitelbírálati folyamat során ügyfelünk nevében intézzük az elsődleges kapcsolattartást a finanszírozókkal, megválaszoljuk a bankok részéről felmerülő kérdéseket, mediátorként veszünk részt a bank és ügyfelünk között a tárgyalások alatt egészen a hitelszerződés aláírásáig. Közreműködünk a hitel- és biztosítéki szerződések értelmezésében, az ügyfelünk számára is elfogadható szövegezés kialakításában. Segítséget nyújtunk a folyósítási feltételek gyors, zökkenőmentes teljesítésében, hogy a jóváhagyott finanszírozást a társaság mielőbb igénybe vehesse.
  • restruktúrálás: bármely cég életében előfordulhatnak olyan átmeneti nehézségek, amikor a banki kötelezettségek teljesítése problémába ütközik, így szükségessé válik a meglévő hitelek feltételrendszerének újragondolása, átszerződése. Nagy tapasztalattal rendelkezünk a hasonló helyzetek ügyfél- és banki oldalról is megnyugtató megoldásában, így amennyiben a társaság egy ilyen nem várt nehézséggel kell, hogy szembenézzen, nyugodtan ránk bízhatja a bankkal való tárgyalások lebonyolítását. Célunk ebben az esetben az, hogy a finanszírozás átalakítása révén a társaság működése stabilizálódjon, és középtávon újra növekedési pályára lépjen.
  • utógondozás: tapasztalatunk szerint a hitel futamideje során felmerülő adatszolgáltatási és egyéb banki kötelezettségek teljesítése nem várt terhet ró a finanszírozott társaságra. Ezért a folyósítást követően is elsődleges kapcsolattartói pozícióban maradunk a bankkal szemben, segítséget nyújtunk a monitoring illetve az éves felülvizsgálat során beküldendő anyagok összegyűjtésében és megválaszolandó kérdések kidolgozásában, hogy azok a bank elvárásaival összhangban legyenek, így biztosítva a problémamentes kapcsolat fenntartását a finanszírozóval és a hitelek gördülékeny éves megújítását. Igény szerint új tendert írunk ki a hitelcsomag átvállalására, hogy ügyfeleink mindig a piacon elérhető optimális feltételek mellett jussanak banki finanszírozáshoz.