Mi kell a forgóeszközhitelhez?

Mi kell a forgóeszközhitelhez?

A forgóeszköz-hitelek a napi likviditás biztosításától kezdve a hosszú vevői fizetési határidők áthidalásán át akár egy vállalat teljes termelési és értékesítési ciklusának strukturált megfinanszírozásáig terjedhetnek. Ezek kiegészülhetnek egy-egy projekt tartós forgóeszköz-finanszírozási igényének biztosításával is. A hitelfelvevő mozgástere és lehetőségei azonban egy-egy megoldásnál nagyon eltérőek lehetnek.

A leendő ügyfél hitelképességét minden esetben megvizsgálják a bankok. Az elbírálás során információt gyűjtenek egyrészt a cég működési múltjáról, a tulajdonosok egyéb érdekeltségeiről, a vállalat korábban felvett hiteleiről és azok visszafizetéséről, valamint egyéb publikus adatbázisokból, például a NAV rendszeréből. Másrészt megvizsgálják a vállalkozás pénzügyi hátterét, a múltbeli pénzáramlást és eredménytermelő képességét, illetve a mérlegstruktúráját és vagyoni helyzetét.

Az általános hitelképességen túl a bankok nagy hangsúlyt fektetnek az igényelt hitelösszeg és a múltbeli tevékenysége alapján indokoltnak tartott finanszírozási igények közötti összhang vizsgálatára is.

Bármely hiteligénylés esetén nagyon jó, ha egy felkészült pénzügyi tanácsadóval tudjuk egyeztetni terveinket. Célszerű az egyeztetés során részletesen kitérnünk a finanszírozási igényeinkre, illetve az azokat kiváltó reálgazdasági okokra. A szakember a finanszírozási célok pontos meghatározásában is segítséget nyújthat, a folyószámlahitel ugyanis nem univerzális megoldás. Nem mindig a KKV-k számára legkönnyebben elérhető, „dobozolt” finanszírozási megoldás a helyes válasz a felmerülő igényekre.

Hosszú fizetési határidők esetében például a faktoring, átmeneti vagy ciklikus készletezési többletigény esetében pedig a speciális készletfinanszírozási megoldások állnak kézre. Export és import esetében a garancia-akkreditív kombinált strukturált kereskedelem finanszírozási megoldások jelentik a megfelelő választást.

A bankok is könnyebben nyújtanak olyan hiteleket, amelyek felhasználási célja előre meghatározott, szemben a szabad felhasználású hitelekkel.

A forgóeszköz-finanszírozás igénylése esetén általános probléma, hogy a vállalkozó nem a megfelelőt, hanem a legkönnyebb, legegyszerűbb hitelt választja. Lehetséges, hogy ha hiányosan tárja fel a hitelcélt, nem kapja meg, vagy nem akkora összeget, amekkorára szüksége van.

Ennél komolyabb probléma, ha a vállalat a banki „békeidőben” könnyen elérhető rövid lejáratú, szabadon felhasználható hitelekből tartós eszközöket, például egy beruházást finanszíroz. Ilyenkor nemcsak a cég mérlegmutatói, ezáltal pénzügyi megítélése romlik, de hitelhosszabbításkor akár komoly likviditási nehézségekkel is találkozhat az adott vállalat.

Ezért forgóeszközhitel-igénylés előtt is állunk rendelkezésére, és segítünk Önnek megtalálni a vállalat számára megfelelő finanszírozási formát , amivel a rizikó is minimálisra csökkenthető.

A legújabb forgóeszköz-finanszírozási és egyéb célú hitelprogramokat itt ismerheti meg.