Ha az önerő nem elég a beruházáshoz

Ha az önerő nem elég a beruházáshoz

Egy sikeres vállalkozás működtetésének egyik záloga a folyamatos fejlesztés. A beruházások finanszírozásához a saját erő és a különböző támogatások mellett a banki fejlesztési hitelek is egyre kedvezőbb megoldást jelentenek.

A klasszikus beruházási hiteleket a bankok már releváns működési múlttal – legalább 2 lezárt évvel rendelkező cégek számára kínálják, az alaptevékenységükkel összefüggő beruházási célokra.  A vállalatnak bizonyos önerővel kell rendelkeznie ahhoz, hogy banki segítséget kapjon a finanszírozásban, ennek mértéke bankonként és ügyletenként eltérő lehet.

Az általános hitelképességi vizsgálat mellett a bank az üzleti tervre helyezi a legnagyobb hangsúlyt a hitelbírálat során. A legfontosabb, hogy a cég olyan árbevétel- vagy eredmény-előrejelzést készítsen, amely összhangban van a tervezett beruházás kapacitásaival és a piaci lehetőségekkel. A beadott tervnek reálisnak kell lennie, és a lehető legtöbb feltételezését érdemes alátámasztani akár szerződésekkel, akár üzemgazdasági számításokkal.  Kapacitásbővítő beruházások esetében az árakat és az értékesítési volumeneket érdemes igazolni, míg hatékonyságjavító fejlesztések esetén a költségmegtakarítás pontos bemutatása a hangsúlyos.

A banki hitelből finanszírozott beruházásnak mindig összhangban kell lennie a vállalkozás alaptevékenységével. Mezőgazdasággal vagy belföldi fuvarozással foglalkozó cég biztos nem kap beruházási hitelt ahhoz, hogy tengeri jachtot vásároljon. Más a helyzet, ha egy utaztatással vagy utazásszervezéssel foglalkozó vállalat saját szolgáltatásához szeretne jachtot, ebben az esetben lehet szó banki finanszírozásról.

A jól felkészült pénzügyi tanácsadó felhívja ügyfele figyelmét az olyan előre nem várt extra költségek lehetőségére, mint például értékbecslések, szakértői riportok díja, ügyvédi költségek, engedélyezési eljárások, költségtúllépés. Ezért is célszerű a vállalkozásnak kellő tartalék betervezésével nekivágni egy-egy beruházásnak. Váratlan kiadásokkal mindig számolni kell, ideértve különösképpen a kapacitásbővítő beruházások által generált extra forgóeszköz finanszírozási igényt.

A TP Group szakértője segít Önnek a beruházás várható pénzügyi hatásainak tervezésében, a megvalósításhoz hiányzó külső források megszerzésében, legyen szó akár a legújabb hitelprogramokról vagy pályázati forrásokról.