Akkreditív: hatékony kockázatcsökkentő eszköz új üzleti kapcsolatok létesítésekor

Akkreditív: hatékony kockázatcsökkentő eszköz új üzleti kapcsolatok létesítésekor

Minden kereskedelmi kapcsolatban van egy első alkalom, amikor a feleknek nincs tapasztalatuk arról, mennyire megbízható a partnercég. Export és import esetén pedig előfordulhat, hogy az ország fizetőképességi megítélése nem elég jó. Ilyen esetekben segít egy ritkán emlegetett banki termék, az úgynevezett akkreditív.Vegyünk egy egyszerű példát: tegyük fel, hogy egy vállalat életében először üzletel egy külpiaci partnerrel.  A partner feltételül szabja, hogy vagy előre kifizeti a szállítmányt, vagy akkreditívet ad egy általa elfogadott banktól. A bank ekkor tulajdonképpen kezesként viselkedik. Ettől kezdve a szállító nem a vevő fizetési kockázatát futja, mivel azt a bank magára vállalta.Ha így áll a helyzet, a vállalat felkéri a bankját az akkreditív kibocsátására. Ez a termék nem hitel, inkább banki fizetési ígérvény, amelyben a nyitó bank vállalja, hogy az előírt okmányok – számla, fuvarlevél, minőségi tanúsítvány, biztosítás – benyújtása esetén megfizeti az áru ellenértékét. A vevő bankja egy zárt bankközi kommunikációs rendszeren keresztül értesíti a fogadó bankot az akkreditív megnyílásáról.

Egyszeri ügyletekhez egyedi akkreditívek, míg folyamatos szállításokhoz akkreditív keretek is igényelhetőek.

Az akkreditív díja 3 fő költségelemből áll. A bank egyszeri nyitási díjat számít fel, a megnyitott ügyletre vetítve (0,5-1,5 százalék), illetve számolni kell az okmányokat vizsgáló bank díjával. (Mind a vevő, mind a szállító bankja vállalhatja a vizsgálatot, ezt a felek döntik el.) Az akkreditív keretek esetében a fentieken túl a hitelkeretekhez hasonlóan számolni kell a rendelkezésre tartás díjával is.

Ha egyszer a bank kiadta a dokumentumot, ha törik, ha szakad, fizetnie kell, mintha csak hitelt nyújtana. Így természetes, hogy biztosítékot kér. Ezért megteheti, hogy a vevőtől óvadékként elkéri a megnyitott akkreditív teljes összegét. Ezt a lehetőséget azok az ügyfelek választják, akik rendelkeznek a tranzakcióhoz szükséges összeggel, de nem vállalják az előre fizetés kockázatát.

A másik lehetőség akkor lép érvénybe, ha a bank hitelképesnek látja a vevőt. Ilyenkor egyéb biztosíték, például ingatlan fejében, vagy akár fedezet nélkül is megnyitja az akkreditívet, azzal a feltétellel, hogy értesítésére a vevő számláján álljon majd rendelkezésre az összeg.

További lehetőség lehet az akkreditív kifizetésének a meghitelezése. Ilyenkor a bank kamat ellenében 1-6 hónap futamidőre hitelt nyújt az akkreditív kifizetéséhez.  A kamat mértéke itt az adósminősítés és a felajánlott biztosítékok függvényében változik.

Az akkreditívek harmadik fajtáját back to back ügyletnek nevezzük. Ilyenkor az akkreditív nyitása mögött egy másik akkreditív szolgál biztosítékként. Például egy importőr vállalat akkreditívet nyit a külföldi gyárnak, akitől a terméket vásárolja. Ugyanakkor kiskereskedelmi partnerei, akik a hazai értékesítést végzik, szintén akkreditív bevonásával fizetnek neki. Ilyenkor az importőr tehát egy köztes szereplő, egy intermediátor, aki akkreditívvel fizet, és így is jut a pénzéhez. Ilyenkor az importőr bankjának a feladata a két akkreditív nyitási feltételeinek az összehangolása. Olcsóbb is lesz, a kockázat is minimális. Ebben az esetben csak a banki tanácsadás díját kell megfizetni.

A TP Group ügyfeleként Ön biztonságban tudhatja vállalkozását új üzleti kapcsolatok létesítésekor is. Nemcsak az új partnerek értékelésében, az esetleges kockázatok feltárásában, valamint a vevői limitek felállításában segítünk, de ránk bízhatja akkreditív ügyeinek menedzselését is, akár vevői, akár szállítói pozícióban vesz részt az ügyletben.